Over KNA Uithoorn

Ons verhaal

Uit het personeel van de Uithoornse melkfabriek werd de vereniging opgericht op 23 januari 1916. Omdat de repetitie aansluitend aan de werktijd werd gehouden was het kiezen van de naam geen probleem: “Kunst na Arbeid”. Tot op de dag van vandaag heet de vereniging zo.

KnA begon in 1916 met 10-18 koperblazers ( trompet, trombone, tuba, bariton bugel en hoorn) en was toen nog een fanfare. De instrumenten werden geleend van andere verenigingen.  In 1934, er waren toen 20 leden, werden voor het eerst nieuwe instrumenten gekocht.

Na de oorlog liep het ledental op tot 45. En in juli 1946 ging de fanfare over op een harmonie bezetting, wat betekende dat aanvulling kwam van houtblaasinstrumenten zoals klarinet en saxofoons.

In 1954 breidde KnA verder uit met een tamboerkorps en in 1959 met klaroenblazers. Met deze uitbreiding bestond KnA nu uit een harmonie en een drumfanfare.

Ook in de jaren erna groeide KnA gestaag door en kwam er in de 70’er jaren een boerenkapel en een majorettegroep bij. En in de 90’er jaren een leerlingen orkest.

Helaas is in de laatste jaren het leden aantal gestaag afgenomen met als dieptepunt de coronacrisis, waardoor vele leden hun lidmaatschap hebben opgezegd.

Ondanks het vertrek van vele leden bestaat KnA tegenwoordig nog steeds uit zeer enthousiaste muzikanten die plezier in het samen muziek maken hoog in het vaandel hebben staan, olv een zeer betrokken en enthousiaste dirigent Dick Hesselink.

 

Ons orkest

Het KnA-orkest bestaat uit bijna dertig enthousiaste blazers en slagwerkers. Bijzonder aan dit orkest is dat de muzikanten vrijwel allemaal op latere leeftijd een instrument hebben opgepakt of weer afgestoft. Zij namen bijvoorbeeld deel aan het project Middelbare Muziekmeesters dat KnA sinds 2017 organiseert.

Mede door corona is het orkest kleiner geworden dan we eigenlijk zouden willen. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe enthousiaste muzikanten van elk niveau!

Ben je geïnteresseerd en lijkt het je leuk om samen muziek te maken met andere enthousiaste muzikanten? Dan ben je van harte welkom om te komen kijken en wellicht mee te spelen met het orkest. We repeteren elke dinsdagavond van 20.00u.-22.00u. in ons muziekgebouw aan het Legmeerplein 49 in Uithoorn. We spelen een divers repertoire  en zijn momenteel druk bezig om het repertoire uit te breiden en te vernieuwen.

Het project Middelbare Muziek Meesters is inmiddels weer opgestart. De inschrijving voor dit project is inmiddels gesloten maar mogelijk dat er volgend jaar weer een nieuw project wordt opgestart, wat dan vermeld zal worden op de website

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen stuur dan een mail met uw vragen naar het  secretariaat van KnA en er zal zo spoedig mogelijk contact met u worden opgenomen

kna.secretariaat@gmail.com

 

De dirigent

Het orkest staat onder leiding van dirigent Dick Hesselink.

Muziek maken en anderen helpen om muziek te maken.

Dat is waar Dick Hesselink zich met hartstocht voor inzet. Dick is allround musicus en actief als dirigent, arrangeur, projectleider en ensemble-coach. Hij is een ervaren docent hoorn en andere koperinstrumenten met leerlingen op alle niveaus in de leeftijd van 8 tot 80.

Het bestuur

Paula Besselink

voorzitter

Yvonne Bleekemolen

Secretariaat

kna.secretariaat@gmail.com

 

Maarten van de Loo

penningmeester

Remmie Bromet

PR