Voorzitter KnA beklimt Kilimanjaro voor War Child


 

Op 23 januari 2018 gaat Marco Lesmeister, voorzitter van Muziekvereniging KnA de Kilimanjaro beklimmen en haalt daarmee geld op voor War Child. In deze krant volgen wij zijn voorbereidingen en vertelt hij over zijn beweegredenen. Vandaag deel 1: het goede doel.

 

Marco Lesmeister is voorzitter van KnA en heeft een flinke uitdaging voor de boeg. Door de concerten die het KnA orkest dit jaar en vorig jaar gedaan heeft om geld op te halen voor War Child is Marco zich meer gaan verdiepen in de manier van werken van War Child. “Ik heb eigenlijk nooit zo veel op met dit soort georganiseerde goede doelen. De omvang van de organisatie doet vermoeden dat er geld wordt besteed aan interne zaken en de bestuurders in plaats van aan het goede doel zelf. Maar nu ik van dichtbij heb mogen meemaken hoe War Child werkt, heb ik er zo’n goed gevoel over, dat ik me meer dan ooit inzet voor dit fantastische doel.”

 

Marco heeft besloten de Kilimanjaro Challenge aan te gaan. War Child organiseert een reis waarin de beklimming van de Kilimanjaro wordt begeleid. Het is een ultieme uitdaging om de hoogste berg van Afrika te beklimmen, maar je kunt alleen meedoen als je minimaal 2400 euro voor War Child ophaalt via sponsoring. Alle kosten van de expeditie betaal jezelf, dus er gaat niets van het sponsorgeld op aan de beklimming. Aangezien er zo’n 75 deelnemers meedoen in 3 groepen, wordt er in totaal 180.000 euro ingezameld voor War Child. Met dit geld kunnen duizenden oorlogskinderen worden geholpen.

 

“Ik heb ook een aantal keer een brainstorm avond van War Child meegemaakt, waar ze met bedrijven praten over de mogelijkheden om voor War Child geld op te halen. Met het bedrijf waar ik voor werk, Hewlett Packard Enterprise in Amstelveen, hebben we vorig jaar ook geld opgehaald met al het personeel voor War Child. We hebben toen in totaal ruim 75.000 euro opgehaald.” vertelt Lesmeister. “Als je dan hoort hoe War Child medewerkers en vrijwilligers zich met ziel en zaligheid inzetten om de oorlog uit getraumatiseerde kinderen te halen en ze weer hoop te geven op een normaal leven, dan besef je dat je niet kunt kijken en niets doen. Ik wilde me graag inzetten op welke manier dan ook.” vervolgt Marco. “Eigenlijk heb ik niet eens echt nagedacht over de actie. De uitdaging om zo’n berg te beklimmen en daarmee geld op te kunnen halen voor dit fantastische goede doel, deed me meteen ja zeggen tegen iets waarvan ik eigenlijk de gevolgen niet kon overzien.”.

 

Hij doelt op de forse ontberingen die de beklimming van deze 5895 meter met zich meebrengen. Niet alleen ga je door 5 klimaatzones tijdens de beklimming, je begint namelijk in het tropisch regenwoud waar het makkelijk 30 graden is, en eindigt op de top van de berg waar het -25 graden kan zijn, maar je moet ook 7 dagen achter elkaar 8-15 uur per dag lopen met bepakking. Dat vergt dus wel een flinke voorbereiding.

 

Wat doet War Child?
Lesmeister legt uit: “War Child zet zich in voor een beter leven van honderdduizenden oorlogskinderen. Ze worden geholpen met het verwerken van hun ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met andere mensen en het opbouwen van zelfvertrouwen. Ze leren lezen, schrijven, rekenen of een vak. En er wordt een veilige omgeving door War Child gecreëerd waar ze weer tot zichzelf kunnen komen en een stabiele en vooral vreedzame toekomst kunnen opbouwen. Dat doen ze wereldwijd. Van Colombia tot Afghanistan. War Child heeft programma’s in Nederland, Afghanistan, Centraal Republiek Afrika, Burundi, Colombia, DR Congo, bezet Palestijns gebied, Irak, Libanon, Nederland, Oeganda, Soedan, Sri Lanka en Zuid-Soedan.

In 2016 hebben 371.737 kinderen in 14 conflictgebieden wereldwijd deelgenomen aan de projecten van War Child. Ze zijn beschermd tegen geweld, ze zijn psychosociale hulp geboden, gezorgd dat zij toegang kregen tot kwalitatief goed onderwijs en War Child heeft ze geholpen om deel te nemen in besluitvorming over zaken die hen persoonlijk aangaan. Ze hebben ook ouders en verzorgers in de programma’s meegenomen zodat zij de kinderen op een positieve manier verder kunnen helpen om zich te ontwikkelen. Meer dan 119.000 volwassenen hebben in 2016 deelgenomen aan de projecten van War Child.”

Lesmeister is enkele weken geleden pas begonnen met de voorbereidingen van de tocht die op 23 januari 2018 gaat beginnen. Zonder ervaring als wandelaar of bergbeklimmer gaat hij meedoen. We gaan hem volgen in de voorbereidingen en kijken hoe het gaat met de fondsenwerving voor War Child. Wilt u hem helpen door War Child te steunen? Ga dan naar www.warchild.nl/actie/marco-helpt-war-child en doneer! Iedere euro wordt gewaardeerd. De teller staat op ruim 1100 euro, maar Marco heeft als streefbedrag 3000 euro op te halen voor War Child. De komende weken zullen we bijhouden of dit gaat lukken! Volgende week kijken we naar zijn training voor deze uitdaging.