Dirigenten doen examen met het KnA Orkest


Afgelopen zaterdagavond was het spannend in het muziekgebouw van KnA. Een tweetal dirigenten mochten met medewerking van het KnA Orkest hun examen directie afleggen. Thomas Eveleens en Niels Ket hebben in de afgelopen drie jaar de opleiding gevolgd bij Gerhart Drijvers. Ze hebben zich veel theoretische kennis eigen moeten maken en daarnaast natuurlijk leren hoe een orkest geleid moet worden. Hoe zorg je dat de verschillende secties op de juiste momenten sterker of zachter worden, het leiden en begeleiden van de solisten en bovenal, hoe zorg je ervoor dat het orkest één hamonisch geheel wordt.

Er werden drie stukken gespeeld: The witch and the saint, de Gloria Estafette en de Second suite in F. Twee totaal verschillende dirigenten; Thomas was onstuimig maar ook zeer duidelijk in zijn leiding met af en toe een grapje tussendoor wist hij het orkest prima door de drie ingestudeerde stukken te leiden. Niels is juist een wat meer ingetogen dirigent, zachter in zijn bewegingen en verbaal minder aanwezig maar ook hij heeft het orkest prima geleid. Beide heren zijn dan ook geslaagd!

Dit was het laatste evenment voor het KnA Orkest van dit seizoen. Nu even een zomerstop maar het bestuur is al weer druk met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Om te beginnen is er op 4 september een informatieavond van de Middelbare Muziek Meesters. Een project bedoeld om juist oudere muzikanten (weer) aan het spelen te krijgen. Het eerstvolgende concert van het orkest staat gepland op 17 september aan de Wilhelminakade. Meer info: www.kna-uithoorn.nl