Middelbare Muziek Meester: Gerda (begonnen op 34 jarige leeftijd)


Muziekvereniging KnA is een project begonnen voor 40, 50 en 60 plus. Het KnA orkest hoort erg vaak na een concert opmerkingen als:Gerda

  • Wat lijkt het me toch leuk om ook een instrument te kunnen spelen
  • Jammer dat ik dat als kind nooit geleerd heb
  • Ik ben nu te oud om nog een instrument te leren spelen
  • Ik zou het wel willen, maar het lijkt me zo moeilijk om noten te leren lezen

Deze week een interview met Gerda Blom (60). Het bewijs dat je op latere leeftijd nog prima een instrument kan leren spelen en tot op zeer late leeftijd kan blijven doen.

Op welke leeftijd ben je begonnen met muziek maken?

Ik was 34 jaar toen ik begon. Mijn broer speelde al bas en op een open dag van de muziekvereniging wilde ik wel eens saxofoon proberen te spelen. Maar daar kreeg ik helemaal gen geluid uit! Er lag daar ook een bugel en daar kreeg ik wel geluid uit. Na een jaar lesnemen was ik overgestapt op trompet en kon ik in de groep meespelen.

Wat vond je het moeilijkst van het leren spelen op trompet? En wat het leukst?

Een mooie klank uit een instrument krijgen vond ik het moeilijkst. Dat vergt veel oefening, maar dan wordt de klank steeds mooier. Het leren op zich ging sneller dan ik had gedacht op mijn leeftijd toen. Ik kon geen muziek lezen, maar dat ging ook best snel. In een groep muziek maken is zo veel leuker dan in je eentje. Ineens komt dat melodietje wat jij speelt samen met de andere instrumenten en dan ben je echt muziek aan het maken.

Wat vind je het leukst aan muziek maken?

Grappig genoeg vind ik alle muziek wel mooi, het roept steeds verschillende emoties op. Of het nou klassiek, jazz of popmuziek is, het maakt me niet uit. Op een zeker moment hoor je in het orkest de balans ontstaan en gaat alles mooi klinken. Dat is altijd een erg mooi moment. En na het concert gaan we weer nieuwe muziek repeteren.

Hoe lang blijf je dit nog doen?

Zo lang ik nog kan blijven blijf ik spelen. Ik ben geen ster, maar dat maakt me niet uit. De sociale contacten van de vereniging vind ik ook erg leuk. Jong en oud door elkaar heen vind ik ook een mooie combinatie. Ik kijk iedere week weer uit naar de repetitie en de concerten zijn ook altijd erg leuk. Muziek maken is voor mij een belangrijke uitlaatklep.

Wilt u meer informatie over dit project, of speelt u wellicht al een instrument en bent u geïnteresseerd in meespelen in het orkest? Neem dan contact op via kna.secretariaat@gmail.com